11 september 2020
Als die dan ineens verboden zijn, dan hakt dat er behoorlijk in. 2020 zag er aanvankelijk fantastisch uit, zowel voor de fabriek als voor onze trainingentak de Denkacademie. Toen half maart de lockdown werd afgekondigd, was het feest in één klap over. Bijeenkomsten werden geannuleerd of uitgesteld, trainingen afgezegd. Onze volle agenda’s leken ineens op gatenkaas.
Toch is het naar omstandigheden goed gegaan. We hebben sinds maart het leeuwendeel van onze activiteiten als denkbegeleiders, trainers en onderzoekers verplaatst naar online. Teams, Webex, Zoom: digitaal was ineens onze nieuwe werkomgeving. Grote projecten, over de toekomst van de arbeidsmarkt en de woningmarkt; over de gehandicaptenzorg; over nanotech; over mentale vooruitgang; over de deugdelijkheid van gemeentelijk beleid en over de energietransitie, liepen allemaal ‘gewoon’ door. Onze trouwe klanten merkten al snel hoe fijn onze strakke aanpak van denksessies uitpakt in de nieuwe online werkelijkheid. En trainingen bleken online ook heel effectief en een prettige onderbreking van het thuiswerken.
We zijn onze klanten dankbaar voor de veerkracht die ze hebben getoond en de souplesse waarmee ze zijn meegegaan in de nieuwe manieren van werken. Dankbaar voor het enthousiasme waarmee ze ook online mee hebben gedaan aan denksessies en trainingen.
Bovendien zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van de overheid. We zijn al vijftien jaar een succesvolle onderneming. Trots op het feit dat er een markt is voor helder denken. Trots op het feit dat we onze eigen boontjes doppen, en omzet-, loon- en winstbelasting kunnen afdragen aan de fiscus.
Ditmaal was het anders. Ditmaal hadden we te kampen met een scherpe terugval in de omzet, terwijl we natuurlijk wel de bijna dertig collega’s die bij ons op de loonlijst staan, wilden doorbetalen. Om die reden hebben we een beroep gedaan op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Net als 150.000 andere organisaties hebben wij als fabriek NOW toegekend gekregen. Hoeveel elk bedrijf krijgt, is openbaar. We hebben in de eerste ronde 164 duizend euro ontvangen voor drie maanden, een kleine 55 duizend euro per maand. In de tweede ronde NOW ging het ons alweer beter. We hebben daaruit voor vier maanden 134 duizend euro ontvangen, oftewel 33 duizend euro per maand. We zijn de overheid hier dankbaar voor.
Hoe de toekomst eruit zal zien, is ongewis. We hopen dat we het ergste achter de rug hebben en zijn nu na de zomer weer lekker aan het werk. De tweede golf heeft duidelijk minder impact op ons werk dan de eerste golf. Het is weer: helder denken, voor een betere toekomst. De eerste fase van de coronacrisis hebben we goed overleefd, dankzij de steun en het vertrouwen van vele anderen. Daarom nogmaals: dank aan onze klanten, dank aan onze overheid.