Training

Effectief beleid maken

Locatie

Online

Duur

2 dagdelen

Kosten

€ 695 BTW vrij

Relevante fabriekers

Beschikbare data

Nog plek(ken) beschikbaar


Een complex beleidsvraagstuk snel, helder en gestructureerd kunnen doordenken. Dat is wat je in deze online training leert. Je gebruikt hiervoor onze Beleidskaart; een denkmodel dat we hebben ontwikkeld samen met onze klanten. Hierdoor sluit het model goed aan op jouw praktijk en doorloop je alle inhoudelijke stappen die belangrijk zijn in het beleidsproces.

Relevante fabriekers

Beschikbare data

Nog plek(ken) beschikbaar


Wat leer je?

 • Helder en effectief analyseren
 • De grootste valkuilen vermijden
 • Helder communiceren
 • Goed en sneller argumenteren
 • Helder beleid maken
 • Collega’s overtuigen van je beleidsideeën
 • Bestuurders helder adviseren over het te volgen beleid

Vragen?

Neem contact op met Shaun Lednor

shaun@denkacademie.nl
+31 20 412 4001
Meer over Shaun Lednor

Praktische zaken

Duur

Deze online training duurt 2 dagdelen, verdeeld over 2 weken.
U krijgt per dagdeel twee keer 1,5 uur les met een onderbreking van 30 minuten pauze.

Doelgroep

Iedereen die bijdraagt aan beleid: beleidsmakers, -voorbereiders en -adviseurs, maar ook bestuurders en beslissers. Zowel bij private partijen als bij (semi)publieke organisaties.

Lesmateriaal

Ons boek  Nooit meer de weg kwijt in je brein, geschreven door de oprichters van de Denkacademie, Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten, ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs.

Incompany?

Uiteraard is deze online training ook incompany beschikbaar. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Programma dagdeel 1

 • De Beleidskaart

  Welke stappen zijn nodig om goed beleid te maken? Welke vragen horen hierbij? Voor welke valkuilen moet je waken? We doorlopen tijdens de training het onze Beleidskaart op hoofdlijnen. Je brengt zelf een casus of praktijkvoorbeeld in, waar je de rest van de training aan werkt.

 • Concretiseren

  Concreter is beter. Goed beleid maken begint met helder taalgebruik. In deze training leer je aan de hand van het concreter-is-beter-model zeven praktische handvatten die je meteen kunt toepassen in je eigen werk.

 • Opties formuleren

  Er zijn altijd meerdere manieren om van de huidige naar de gewenste situatie te komen. Maar hoe zorg je voor beleid dat je brengt naar waar je wil zijn? Welke opties zijn er? Wat zijn valkuilen? Tijdens dit onderdeel formuleer je minstens drie opties voor je eigen casus.

Programma dagdeel 2

 • Argumenteren

  Helder beleid vereist heldere argumentatie en onze Argumentenladder helpt je daarbij. Je formuleert argumenten voor en tegen de verschillende beleidsopties. Vervolgens oefen je met de argumenten van diverse belanghebbenden, zodat je straks in je eigen praktijk goed beslagen ten ijs komt.

 • Oordelen

  Na het voorbereidende beleidswerk moet je een oordeel vellen. Maar wat zijn de valkuilen bij oordelen? Je leert de vooringenomenheden van het brein kennen en wat je kunt doen om oordeelfouten te voorkomen.

 • Overtuigen

  Hoe breng je een helder uitgedacht standpunt overtuigend over? We oefenen met de basisprincipes uit de retorica en met een eigen betoog over het beleid dat je in deze training hebt bedacht. Waarom moet dit beleid écht ingevoerd worden? Je oefent net zo lang tot je een ijzersterke onderbouwing hebt geformuleerd.