(dr.) Amber Heijne – Kwantitatief onderzoeker Rekenwerk

We maken de hele dag door beslissingen. Dit zijn relatief kleine beslissingen zoals “wat neem ik vandaag op mijn boterham”, maar ook hele grote zoals “zal ik vandaag mijn baan opzeggen”. Bij de Argumentenfabriek wil ik kennis van hoe mensen beslissingen maken aanwenden om mensen te helpen betere beslissingen te maken.

De afgelopen jaren bestudeerde ik hoe complexe sociale beslissingen tot stand komen. Hiervoor combineerde ik inzichten en technieken uit de psychologie, neurowetenschappen en de economie. Het mooie aan deze multidisciplinaire benadering is dat neurowetenschappers goed zijn in het visualiseren van hersenactiviteit die ten grondslag ligt aan de beslissingen die we maken; dat economen goed zijn in het bouwen van beslismodellen; en dat psychologen heel veel weten van het stukje irrationaliteit in de beslissingen van echte mensen. Door deze disciplines samen te voegen kunnen we beslissingen beter begrijpen en voorspellen.


Na en tijdens mijn studie psychologie en gedragswetenschappen heb ik uitgebreide onderzoekservaring opgedaan bij o.a. ‘Behavioural Science Institute’ en het ‘Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour’ in Nijmegen.  Ook promoveerde ik in 2014 aan de Universiteit van Trento, en werkte ik als Universitair Docent aan de Maastricht Universiteit.