Zó werkt de zorg in Nederland

Zó werkt de zorg in Nederland

 

Wie doet wat in de zorg? Wie betaalt wat? Welke wetten regelen wat?

En hoe zit dat sinds 1 januari 2015?

VvAA en De Argumentenfabriek ontwikkelden samen het boek: Zó werkt de zorg in Nederland. Kaartenboek Gezondheidszorg - Editie 2015. Hiermee brengen we voor 1,5 miljoen zorgprofessionals in kaart hoe stelsel, bekostiging en wetgeving van de zorg werken. Het Kaartenboek Gezondheidszorg is een helder, compact, aantrekkelijk vormgegeven en vooral inhoudelijk interessant en actueel standaardwerk. Bekijk hier het inkijkexemplaar

In het boek vind je onder andere welke vier wetten de basis voor het Nederlandse zorgstelsel vormen (Zorgverzekeringswet, Wmo, Jeugdwet en de Wlz), hoe de geldstromen lopen in de curatieve zorg en wat precies per wet is vastgelegd voor zorgverzekeraars. In bondige teksten en heldere visualisaties, vind je in één oogopslag antwoorden op vele vragen rondom het zorgstelsel. 

Het boek werd op 28 november 2015 gepresenteerd tijdens het Jubileumsevent van VvAA. Bestel het boek meteen, voor een helder en fraai overzicht van stelsel, bekostiging en wetgeving van onze zorg. 

Early 2016, an English translation was released. Read more about it .

Interview met de initiatiefnemers

Maaike de Vries (voormalig chef Zorg bij De Argumentenfabriek) en Edwin Brugman (directeur Kennismanagement en netwerken bij VvAA) stonden, enkele jaren geleden inmiddels, aan de wieg van het Kaartenboek Gezondheidszorg. Ze leggen in een interview uit wat voor hen de reden is om dit boek te maken.

 

Zorgprofessionals weten te weinig over zorgstelsel

Zorgprofessionals vinden het belangrijk te weten hoe het zorgstelsel werkt. Ze hebben deze kennis nodig om hun werk goed te kunnen doen. De meerderheid van de dokters, verpleegkundigen en paramedici weet naar eigen zeggen echter onvoldoende hoe het zorgstelsel werkt in 2015. Dit blijkt ook uit een enquête met vragen over stelsel, bekostiging en wetgeving van de zorg (Bron: onderzoek onder leden van VvAA, oktober 2014)


Lees meer over het onderzoek. 

undefined

 

Fraaie visualisaties

Wij stellen visualisaties uit het boek beschikbaar voor andere publicaties, uiteraard met bronvermelding. Wenst u de plaatjes te gebruiken voor uw eigen uitingen? Neem contact met ons op via info@argumentenfabriek.nl

Bronvermelding: www.zowerktdezorg.nl De Argumentenfabriek, Zó werkt de zorg in Nederland, 2014.

Welke zorg gaat naar welke wet?


Welke zorg gaat naar welke wet?Nederlanders voelen zicht gezond

undefined

Samenwerkende partijen

 

undefined

Lees meer over de samenwerkende partijen die Zó werkt de zorg in Nederland mogelijk maken.

Met wie kan ik contact opnemen?