Denktank Toekomst van de Woningmarkt

De Denktank Toekomst van de Woningmarkt is een initiatief van tien partners, die vanuit verschillende perspectieven op de woningmarkt door een open gesprek, los van belangen, tot vernieuwende en richtinggevende ideeën willen komen over hoe we de Nederlandse woningmarkt beter kunnen inrichten en organiseren.

Scroll verder

Publicatie 'Werkboek Waarden van wonen'

De Denktank Toekomst van de woningmarkt publiceerde op 4 maart het Werkboek Waarden van wonen. Hierbij is het aangeboden aan minister Ollongren; hier kun je de beelden bekijken. Dit boek concretiseert hoe je het eerder gemaakte waardenoverzicht uit het eerste boek in de praktijk kunt toepassen. Na het lezen hiervan ben je je bewust van een denk- en gespreksmethode die zich richt op de problemen en (wenselijke) inrichting van de woningmarkt. Het boek presenteert voorbeelden van al uitgevoerde analyses van maatregelen op de woningmarkt aan de hand van de waardenbenadering. Verder bevat het boek een gesprekshandleiding waarbij we stap voor stap uitleggen hoe je zo’n waarden-gedreven gesprek voert. Een must-read voor elke professional die in de woningmarktsector werkt dus! Je kunt het boek nu hier downloaden.


Publicatie 'De Toekomst van de Woningmarkt - De Waarden van Wonen'

Als basis voor dit gesprek ontwikkelde de denktank onder leiding van De Argumentenfabriek een moreel kompas op basis van waarden. Samen met zeventig woningmarkt-deskundigen brachten we de Waarden van wonen in kaart. Wat vinden mensen belangrijk als het gaat over wonen, welke waarden hebben zij? En: waarom? Het resultaat van dit denkwerk publiceerde de Denktank op 16 juni 2020 in ‘De toekomst van de woningmarkt: de Waarden van Wonen’. Het waardenkader hierin helpt je op een samenhangende manier naar de woningmarkt te kijken en een open gesprek hierover te voeren.

Klik hier op of de afbeelding hieronder om het boek gratis te downloaden. 

 

Klik hier of op onderstaande afbeelding om hem te vergroten. 

Livecast vanuit Pakhuis de Zwijger

Een aantal leden van de Denktank Toekomst van de Woningmarkt was op drie november te gast in een uitzending van Pakhuis de Zwijger gewijd aan de waarden van wonen. Bekijk de livecast hieronder.

De Toekomst van de Woningmarkt op vastgoedbeurs Provada Live

Het boek De Toekomst van de Woningmarkt werd gepresenteerd op virtuele vastgoedbeurs Provada Live. Bekijk hier het hele gesprek.

 

Artikel De vernieuwde stad

Jeroen Laven noemt de aanpak een 'eye opener'. "We zoeken naar een gemeenschappelijke taal, om daarmee ook de wereld áchter onze doelstellingen in beeld te brengen. Op deze manier lukt het om vaste patronen te doorbreken"

De vernieuwde stad schreef een artikel over onze publicatie. Lees het hier

Artikel FD

"Beleidsmakers moeten oppassen niet steeds in de maatregelenreflex te schieten bij problemen op de woningmarkt. Wispelturig beleid maakt investeerders onzeker, vertraagt de bouw en leidt tot minder aanbod."

 

Het Financieele Dagblad schreef een artikel over onze publicatie. Lees het hier

Artikel Gebiedsontwikkeling.nu

"Woningnood, woningcrisis, debatten over de woningmarkt - in de aanloop naar de verkiezingen zal het najaar van 2020 er zeker goed mee gevuld zijn. Het gesprek over wat er moet gebeuren is fel. Loopgraven, schuttersputjes en gelegenheidsargumenten gaan alleen niet helpen om dichter bij een oplossing te komen."

 

Gebiedsontwikkeling.nu schreef een artikel over onze publicatie. Lees het hier

Partners


De Denktank bestaat uit tien partners die allen op persoonlijke titel deelnemen:

Annius Hoornstra (Gemeente Zaanstad)
Arjen Gielen (Nationale Hypotheek Garantie)
Cees van Boven (Woonzorg en De Vernieuwde Stad)
Gertjan van der Baan (Vesteda en IVBN)
Huib de Mulder en Roel van de Bilt (Rabobank)
Joep Rats (Bouwend Nederland)
Lidwin van Velden (NWB Bank)
Marja Appelman (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
Paulus Jansen (Woonbond)
Ronald Huikeshoven (AM)