Wat is de toekomst van gas in Nederland?

Wat is de toekomst van gas in Nederland? Halen we al het resterende gas uit de bodem of laten we het zitten? En wat doen we met het geld dat we hier nog mee verdienen? Hoe bouwen we ons gasgebruik af richting een schone energievoorziening? Belangrijke vragen voor een land waar meer dan 95 procent van de huishoudens het huis met gas verwarmt en gas tientallen jaren een bron voor onze welvaart is geweest.

undefined

Het ministerie van Economische Zaken organiseerde in 2016 de Energiedialoog, een brede maatschappelijk gesprek over de toekomst van de energievoorziening in Nederland. In het verlengde hiervan vroeg het ministerie aan De Argumentenfabriek het gesprek met belanghebbenden over de toekomst van gas in Nederland in kaart te brengen.

Om gestructureerd na te denken over beslissingen rond de toekomst van gas, hebben we drie belangrijke aspecten verkend: winning van gas, gebruik van gas en de toewijzing van inkomsten uit gas. Voor elk aspect hebben we als gedachte-experiment een mogelijke toekomst uitgedacht en deze vervolgens beargumenteerd. 

Bekijk de kaarten of lees het artikel dat nav de kaarten in Flux Energie verscheen.