Keuzehulp vruchtbaarheidsbehoud geeft transmannen houvast

De Keuzehulp vruchtbaarheidsbehoud helpt transmannen bij het maken van lastige afwegingen. Transmannen moeten bij hun transitie van vrouw naar man nadenken over hun kinderwens, vruchtbaarheidsbehoud en wat dit betekent voor hun transitie. Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat de transmannen door gebruik van deze Keuzehulp zich beter geïnformeerd voelen en makkelijker een keuze kunnen maken.

 

De Keuzehulp vruchtbaarheidsbehoud transmannen is ontwikkeld door Amsterdam UMC om mensen te informeren en te helpen weloverwogen keuzes te maken. Na de ontwikkeling van de keuzehulp is deze door 76 transmannen geëvalueerd. Zij gaven aan dat ze na gebruik van de Keuzehulp minder moeite hadden met een keuze maken en ze voelden zich beter geïnformeerd over de opties van vruchtbaarheidsbehoud.  De Keuzehulp werd een goede toevoeging genoemd op het informatief consult bij de gynaecoloog. De Argumentenfabriek begeleidde het proces en maakte de Keuzehulp.

Acht denksessies

De inhoud van deze Keuzehulp is tot stand gekomen tijdens acht denksessies met ervaringsdeskundigen (transmannen), medisch specialisten en een psycholoog. Soortgelijk Keuzehulpen zijn ontwikkeld voor vruchtbaarheidsbehoud bij kankerpatiënten en voor vruchtbaarheidsbehoud bij patiënten met endometriose. Eerder ontwikkelde De Argumentenfabriek ook de Keuzehulp genitale operaties voor transmannen