Keuzehulp helpt transmannen bij maken lastige keuzes

Transmannen die voor de keuze staan of ze zich wel of niet willen laten opereren, kunnen vanaf nu gebruik maken van een online keuzehulp. Deze keuzehulp zet de mogelijke genitale operaties op een rij, geeft argumenten voor en tegen de opties en legt kort uit wat deze inhouden. Zodat patiënt en arts samen kunnen besluiten wat de beste behandeling is.

De afdeling plastische chirurgie van het VUmc heeft samen met transmannen en artsen de online keuzehulp gemaakt. De Argumentenfabriek begeleidde de denksessies en heeft het digitale product vormgegeven. Transmannen (vrouw naar man transgender) die hun traject bij het genderteam hebben doorlopen, komen in aanmerking voor genitale operaties.
“De online keuzehulp helpt bij het geven van die informatie in begrijpelijke taal”, zegt Müjde Ozer, plastisch chirurg bij VUmc. “Door de keuzehulp kan de transman zelf al nadenken over wat het beste bij hem past.” 

Bewezen nut
Uit wetenschappelijk onderzoek van onder meer het Radboudumc en VUmc naar keuzehulpen over prostaatkanker, blijkt dat deze voorzien in een behoefte. Duizend patiënten deden mee aan het onderzoek waarvan tweederde de keuzehulpen kregen aangeboden. Ruim 90 procent van deze groep gebruikte de keuzehulpen. De gebruikers beseften beter dat er meerdere opties waren, voelden zich beter geïnformeerd en zeiden een betere beslissing te kunnen nemen, aldus het onderzoek. Driekwart van de artsen gaf aan dat ze door de keuzehulp makkelijker met patiënten konden praten.