Hulp bij keuze nazorg eierstokkanker

Hoe ziet de nazorg eruit voor patiënten die eierstokkanker hebben gehad? En wat zijn argumenten voor het doen van de bloedtest die de mogelijke aanwezigheid van kankercellen aangeeft? Achter deze vragen zitten lastige en soms emotionele keuzes.

Daarom maakte De Argumentenfabriek in opdracht van het Radboudumc en AstraZeneca een Informatiekaart over de controlemogelijkheden en een Argumentenkaart over het al dan niet doen van de CA125 bloedtest. 

Wanneer patiënten eierstokkanker hebben gehad, start het nazorgtraject. Er zijn dan verschillende vormen van controlemogelijkheden. Maar welke zijn dit? En wat houden ze in? Op de Informatiekaart staan ze overzichtelijk geordend en beschreven.

Eén van deze controlemogelijkheden is het doen van de CA125 bloedtest; om te controleren op mogelijke aanwezigheid van kankercellen. Het nut van deze test staat echter ter discussie. Bovendien moet de patiënt zelf kiezen of zij de test wil doen, een lastige keuze. Deze kaart is bedoeld voor patiënten, hun naasten en behandelaars. Zij kunnen deze kaart als gesprekskaart gebruiken tijdens het consult of thuis. Hierdoor kunnen ze hopelijk een betere beslissing maken.