Eneco-gelden voor economische groei Dordrecht

Welke investeringen maken Dordrecht op lange termijn een sociaal en economisch sterke centrumstad? Die vraag stelde de gemeente Dordrecht zichzelf bij de voorgenomen verkoop van haar Eneco-aandelen. De Argumentenfabriek zocht het uit en bracht de motor van de stedelijke economie in kaart, in het denkkader ‘beleid voor stedelijke economische groei’.

Factoren voor stedelijke economische groei

Het denkkader laat zien dat groei van de stedelijke economie wordt veroorzaakt door agglomeratievoordelen en door innovatie. Acht factoren (zie afbeelding) blijken hiervoor van belang. Door in deze factoren te investeren, kunnen steden agglomeratievoordelen en innovatie stimuleren en zo hun economische groei verhogen.

Het denkkader is gebaseerd op een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving en andere literatuur over groei van steden. Vervolgens dachten ambtenaren en het Dordtse college onder leiding van De Argumentenfabriek in drie denksessies na over mogelijke uitgangspunten, doelen en prioriteiten voor Dordrecht. Op 19 november presenteerde Daniël van Vuuren, onze chef Rekenwerk, het resultaat aan de commissie Bestuur & Middelen van de Dordtse gemeenteraad.

Benieuwd in welke factoren Dordrecht waarschijnlijk wil gaan investeren? Bekijk de agenda voor de voorgestelde prioriteiten van de gemeente Dordrecht.

Meer weten?

Benieuwd naar hoe je het denkkader kunt toepassen in jouw eigen stad? We vertellen je graag meer. Neem contact op Dries Bartelink, Chef Gemeenten of Daniël van Vuuren, Chef Rekenwerk.