… Een zee aan mogelijkheden met Leren werken met LLO (Leven lang ontwikkelen)

Het thema van de mbo-conferentie CvI sluit goed aan op het nieuwe boek dat we daar vandaag overhandigden aan Ton Heerts, voorzitter van de MBO raad: “Een zee aan mogelijkheden” zegt iets over de hoeveelheid kansen in het mbo en de arbeidsmarkt, maar het is soms ook lastig navigeren. De nieuwe denkhulp ‘Leren werken met Leven Lang Ontwikkelen (LLO)’ geeft mbo-instellingen een heldere denkroute om mee aan de slag te gaan op het pad van leven lang ontwikkelen.

Ton Heerts voorzitter van de MBO raad, neemt het boek in ontvangst.

Denkmodel

Leven lang ontwikkelen slaat een brug tussen de arbeidsmarkt en onderwijs. Het biedt kansen aan werknemers, zzp’ers, werkzoekenden en werkgevers. Maar, zegt Ton Heerts in het voorwoord: ‘We moeten echt alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat leven lang ontwikkelen het niveau van een belofte werkelijk kan ontstijgen. En dat is niet eenvoudig, vanwege de verschillende doelgroepen die het betreft.'

Omdat er zoveel vragen en mogelijkheden bij het oriënteren op LLO komen kijken is het ingewikkeld voor mbo instellingen om de consistente keuzes te maken bij het bedenken en uitvoeren van hun LLO-strategie. Stapsgewijs doorloopt het boek daarom een denkmodel met vier belangrijke elementen waarover een instelling moet nadenken en beslissingen in nemen.

Initiatiefnemers

Het boek is gemaakt door De Argumentenfabriek op basis van input van een denktank met deskundigen vanuit zes mbo-instellingen: ROC Mondriaan, Graafschap College, mboRijnland, Noorderpoort, Gilde Opleidingen en Aeres, en mede mogelijk gemaakt door MBO in Bedrijf.

‘LLO is lang een praatthema geweest,’ zegt Anouk Mulder, onze chef onderwijs en een van de auteurs van het boek. ‘Hier lijkt nu dan echt verandering in te komen. In het land zijn talloze initiatieven en als (zoals in het regeerakkoord staat) in 2020 via de individuele ontwikkelrekening iedereen een eigen scholingsbudget krijgt kan het hard gaan. Daarom is de timing van dit boek bijzonder goed. Het biedt mbo-instellingen handvatten om werk te maken van hun LLO-aanbod zodat ze zijn voorbereid als de vraag gaat toenemen.’

Kijk hier voor meer informatie over het boek en bijbehorende downloads.

Meer weten, neem contact op met Anouk Mulder.