Nieuwe vormgeving Argumentenfabriek dinsdag 18 juni 2019
Helder visualiseren van complexe vraagstukken, onze vormgevers doen niets anders. Nu hebben we onze stijl opgefrist: met illustraties, nieuwe frisse kleuren en meer lettertypes. Met een fraai resultaat, al zeggen we het zelf.
Lees meer
Rollen van raadsleden bij een Regionale Energiestrategie vrijdag 14 juni 2019
Wat komt er met de Regionale Energiestrategie (RES) op gemeenten en gemeenteraadsleden af? Gemeenten, provincies en waterschappen worden immers verantwoordelijk om in de regio een RES op te stellen. Maar wat houdt zo’n RES eigenlijk in? Wie zijn erbij betrokken? En welke rollen hebben gemeenteraadsleden hierbij? De Argumentenfabriek maakte drie handige overzichtskaarten om betrokkenen antwoorden te geven op deze vragen.
Lees meer
Wat hebben boeren nodig voor een grondgebonden melkveehouderij? donderdag 13 juni 2019
Grondgebonden melkveehouderij. Het klinkt heel technisch, maar in een notendop gaat het om een melkveehouderij waarvan de koeien grotendeels voer krijgen van eigen land en minder geïmporteerd (kracht)voer zoals uit Zuid-Amerika. Ook betekent het dat de boer de mest grotendeels afzet op het eigen bedrijf of dat van naburige boeren. De melkveehouderij heeft zichzelf stevige ambities opgelegd om grondgebonden te gaan werken in 2025. Des te belangrijker om na te denken wat boeren nodig hebben om grondgebonden te werken. Sara Blink en Majelle Verbraak leidden een denksessie over wat boeren nodig hebben om een grondgebonden melkveehouderij te realiseren in 2025.
Lees meer
Leg je niet neer bij al die regels! woensdag 12 juni 2019
“Alleen als je zelf iets doet, verandert er iets.” Dit zegt Kees Kraaijeveld, onze directeur en medeoprichter van Stichting (Ont)Regel de Zorg. Regels in de zorg stapelen zich op en beperken de autonomie van zorgverleners. Daarom wil Kees alle zorgmedewerkers oproepen: “Leg je niet neer bij al die regels!”
Lees meer
Animaties: van griepprik tot Zorgverzekering toegelicht woensdag 29 mei 2019
Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn er meer dan 50 keuzes. Maar of je bij een overstap ook echt van zorgverzekeraar verandert, is maar de vraag. Vier verzekeraars hebben namelijk gezamenlijk een marktaandeel van bijna 90 procent. En wat veel mensen ook niet weten is dat we állemaal gebruik maken van publieke gezondheidszorg.
Lees meer
Ontregel het PGB! maandag 13 mei 2019
Mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf in te kopen met een zogeheten ‘persoonsgebonden budget’ (pgb). Zo kunnen zij zelf bepalen wie de zorg levert. Er komt veel op pgb-houders af bij het aanvragen en beheren van het budget. Budgethouders ervaren de handelingen die hierbij horen soms als een last.
Lees meer
Argumentenkaart Standaarden gemeentelijke basisprocessen vrijdag 26 april 2019
Voor VNG Realisatie maakten we de Argumentenkaart Standaarden gemeentelijke basisprocessen. Gemeentelijke standaarden? Basisprocessen? Niet iedereen zal zich aangesproken voelen bij deze woorden, maar het is een onderwerp waar we allemaal (indirect) mee te maken hebben.
Lees meer
Doelen concretiseren met de Doelenladder donderdag 18 april 2019
Hoe kom je van een abstract geformuleerde missie tot een concreet uitvoeringsplan? Hoe orden je doelen, doelstellingen, resultaten, activiteiten en hulpmiddelen? En hoe toets je hun onderlinge consistentie? Zeker bij veelomvattende en complexe opgaven is dit lastig. Om hier helderder over te denken hebben we nieuw denkgereedschap ontwikkeld: de Doelenladder.
Lees meer
De Participatiekaart: betere plannen met meer draagvlak en betrokkenheid donderdag 18 april 2019
Onze klanten zijn hier zo blij mee, dit moeten we vaker doen! Dat is wat we dachten na twee succesvolle participatietrajecten die we onlangs begeleidden. Belofte maakt schuld: nu ligt er een fraai vormgegeven en gestructureerde Participatiekaart. De kaart laat in één oogopslag zien wat participatie is en hoe De Argumentenfabriek organisaties helpt via succesvolle participatie te komen tot betere plannen en meer draagvlak en betrokkenheid van belanghebbenden.
Lees meer